МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ
МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ МАГАЗИН ОСИГУРУВАЊЕ МИСЛЕЊА НОВОСТИ ИНТЕРВЈУ

Интервју

КРИСТИАН ЛЕШКОВ

[Главен оперативен директор ]

Сава Осигурување АД Скопје

Кристиан Лешков | Сава Осигурување АД Скопје

Во целост ги пренесуваме ставовите и очекувањата на Кристиан Лешков- Главен оперативен директор во Сава Осигурување АД Скопје

Осигурување магазин:Вашите почетоци во кариерата беа во банка,како изгледаше вашата кариерна патека и дали искуството во банка ви помогна и во осигурителниот сектор?

К.Лешков:Моите почетоци во банката беа директно поврзани со продажбата, тоа е пасија која ме движи до денес.Банката беше позитивно и значајно искуство во кариерниот развој, балансирано со многу добра дисциплина, тимски дух и работна атмосфера.

Кариерната патека во банката беше постепена и исполнета со многу предизвици и нови познанстава.

Поврзаноста помеѓу банката и осигурувањето се две различни финансиски институции, но секако искуството стекнато во банката ми помогна многу во развојот во осигурителната дејност.

Осигурување магазин:Иако сте на оваа позиција карток период вие имате одлични резултати на што се должи тоа и кој е клучот на успешно менаџирање со вработените,обврските и тежината која си ја носи самата работна позиција?

К.Лешков:Во Сава Осигурување секојдневно се стремиме кон високи цели и успеси. Резултатите кои ги остваруваме се создаваат со тимска работа. Тимскиот дух и работата како тим е дел од нас и се стремиме да ги негуваме тие вредности.

Успехот секогаш е заеднички, проследен со добра организација, високи цели,дисциплина, брзо решавање на проблемите, достапност и разбирање со вработените.

Осигурување магазин:На пазарот во Македонија како и на другите регионални пазари најголемо учество има задолжителното Авто осигурување.Каква е перспективата за развој и раст за доброволните класи на осигурување?

К.Лешков:Во Сава Осигурување имаме избалансирано портфолио со вкупна застапеност од 48% за класа 10.Незадолжителните класи се во постојан раст и се стремиме кон нивно надоградување со нови палети на производи. Секогаш се стремиме спрема потребите на клиентите.

Каско осигурување е во голем процент на застапеност во нашата компанија, препознатливо е на пазарот со брза и квалитетна услуга во делот на штетите.

Здравствено осигурување во ковид периодот зема голем замав и до денес има постојан раст.

Осигурување магазин:Која класа на осигурување во Македонија во иднина има најголема перспектива?

К.Лешков:Во иднина треба да дојде до зголемување на домаќинското осигурување кое е на ниско ниво на затапеност ,вкупно 7% од целиот осигурителен пазар. Едукацијата на населението за оваа класа треба да се зголеми, свеста е сеуште ниска за домаќинско осигурување, кое нуди широка палета на покритија на ризик.Просечната цена за осигурување на стан од 70м2 е 4.000мкд годишно.

Перспективен голем потенцијал има и класа 13 -одговорност, моментално е застапена но потенцијалот е многу поголем. Со развивање на пазарот се позастапена ќе биде класата на осигурување од одговорност.

Осигурување магазин:Дали се во припрема нови производи?На што ќе биде ставен фокусот наредиот период?

 К.Лешков:Сава осигурување секогаш е насочена кон нови модерни производи. Асистенциите ни се приоритет во тековниот период.Воведовме наменски продукт за осигурување на фотоволтаици, каде што сме единствени на пазарот. Застапени се и Авто асистенцијата и Домаќинската асистенција, кои ги организираме директно од нашиот call centar. Клиентот е најважната алка во целиот процес, каде што ние се стремиме да ги исполниме нивните потреби. Создадовме и нови продукти за миленици и продукти за велосипеди кои во блиска иднина треба да бидат прифатени од крајниот корисник. Во текот на оваа година планираме да воведеме и нови нестандардни производи.

Осигурување магазин:Што мислите за конкуренцијата на пазарот?Со оглед на тоа дека сте една од постарите осигурителни компании на пазарот и секогаш со добри резултати,како се справувате со конкурентрноста?

К.Лешков:Од година во година пазарот се развива и расте, се повеќе луѓе се едуцираат во покритијата кои ги нудат осигурителните компании. Конкуренцијата е постојано активна, флексибилна и полна со нови предизвици. Оваа година Сава Осигурување слави 30 години од постоење, во изминати години созревавме и созадовме новини на пазарот.Со конкуренцијата се справуваме така што имаме квалитетна понуда, понуда создадена за клиентот, со јасно дефинирани услови при продажба, квалитет и ефикасност при исплата на штета.

Осигурување магазин:Кристиан за крај,што мислите за нашиот портал,за нашата идеjа да ја подигнеме свеста за осигурувањето во Македонија?

Одлично е да се има порталот каде што ќе ги споделиме сите предности, идеи, активности. Свеста за осигурувањето ќе треба да ја подигнеме на повисоко ниво со дополнителна едукации, активности и примери кои на клиентот ќе му дадат поширока слика за осигурувањето.
Доколку преземете содржина (статија или оглас) од ОСИГУРУВАЊЕМАГАЗИН задолжително наведете „Извор: ОСИГУРУВАЊЕМАГАЗИН“ на крајот на статијата со hyperlink кој ќе води од преземената содржина. Преземањето на интервјуа не е дозволено. Повеќе за условите за користење е наведено